0530 575 4173

Hamam Böceği İlaçlama

Hamam Böceği İlaçlama

1-1,5 cm uzunluğunda parlak siyah renklidir. Erkeklerde iki kahve renkli kanat vardır. Dişiler oval, erkekler ise daha ince yapıdadır. Halk arasında karafatma olarak da anılırlar. Genelde lağım sistemi, bodrum, depo, bina boşlukları ve daha az olarak da ev içlerinde yuvalanırlar. Havalar ısınınca komşu binalara kadar her yeri istila ederler. Kış aylarında ana yuvalarına çekilirler. Ömürleri 6 aydır; her türlü gıda ve organik maddeyi yerler.

“Dizanteri, gıda zehirlenmeleri, verem, gastroenteritis, antrax, pnomoni, hepatit, mantar hastalıkları, astım, alerjik reaksiyon gibi çeşitli hastalık mikroplarını taşır ve bulaştırırlar.”

Mücadele Yöntemi
İçeride ve dışarıda, üreme ve barınma yerlerini dikkatle araştırıp, bulup yok etmek için profesyonel servise ihtiyaç duyulur. Zira yuvalarına ulaşmakta güçlük çekilir. Mücadelesi dikkat ister; kalıcı insektisitler uygulanır. Bazen çatılarda kuş yuvaları varsa, bu yuvaların civarlarında üreyebilirler. Araştırılması gerekir.

Hamam Böceği Nereden ve Nasıl Gelir?

“Evde hamam böceği nasıl oluşur?” sorusunu cevaplamak hamam böceklerinin yaşamlarını devam ettirmek için ihtiyaç duydukları şeyleri bilmekle doğrudan ilintilidir. Su, gıda ve sıcak ortam hamam böceklerinin hayatlarını keyifle sürdürmelerini sağlayan etmenlerdir.
Hamam böceği popülasyonunun en sık olduğu yerler lağımlardır. “Evde hamam böceği nasıl olur?” diye merak ediyorsanız borulardan, açık pencerelerden, kapılardan eve giren hamam böceklerinin çok hızlı bir şekilde üreyerek tüm evi kolayca istila edebildiklerini bilmelisiniz. Özellikle yaz mevsiminde çoğalan hamam böcekleri geceleri aktifleşirler ve evin kenar köşe her yerine yumurtalarını bırakır, evcil hayvanların açıktaki yemleri dahil her şeyi yiyebilirler.

Hamam böceği nasıl oluşur?

Hamam böceği dünyanın her yerinde, en pis yerlerde ve en zor koşullara rağmen inatla yaşayabilen bir canlıdır. Bu da her an evinizde hamam böceği görülme riskinin olduğunu gösterir. Hamam böceğini marketten eve getirdiğiniz bir poşetle bile taşıma ihtimaliniz var. Özellikle sulu yerlerde yaşayan hamam böceklerinin asıl yaşam yerleri karanlık ve nemli yerlerdir. Eğer evinizde tek tük de olsa hamam böceği görüyorsanız onların yumurtalarını ve asıl yuvalarını bulacağınız yer lavabo ve boruların çevresindeki küçük delikler, boşluklar, banyo,  garaj ya da bodrum katlarıdır.

Hamam böceği neden gelir?

Yemek yemek için! Hamam böcekleri hemen hemen her şeyi yerler, hatta ölmüş bir hamam böceği başka bir hamam böceği için lezzetli bir yiyecektir. Peki, evde hamam böceği oluşumunu engellemek için ne yapmak gerekir? Temiz bir ev tüm haşereler için olduğu gibi hamam böcekleri için de elverişsiz bir yaşam alanıdır. Atılmayan çöpler, kurumuş bulaşıklar, düzenli olarak silinip süpürülmeyen ev, yere düşen yemek kırıntıları hamam böcekleri için davetkar birer unsurdur.
Eviniz temiz olduğu halde yine de hamam böceği varsa sorunun kaynağını bulmak gerekir. Akıtan bir musluk veya sızdıran bir boru varsa hamam böceği ihtimali de o kadar yüksektir. Evin kenar köşe her yerine bakın, hamam böceği yumurtalarını bulacağınız yerler kuytu bölgeler. Eskimiş pencere pervazları da hamam böceklerinin kolayca evinize girmesine neden olur. Duvarlardaki çatlakları doldurmanız, sızıntı yapan musluklar tamir ettirmeniz hamam böceği istilasına yakalanmamak için yapmanız gerekenlerdir. Ayrıca hamam böcekleri karanlığı çok severler. Evinizi silin, süpürün, perdeleri açın ve ışığın içeri dolmasını sağlayın.
Hijyeni ve elinizden geldiği kadar bakımı sağladığınız halde hamam böceği istilası devam ediyorsa yapmanız gereken profesyonel ilaçlama firmalarına başvurmaktır. Önlemler sizden, çözüm işinin uzmanı ilaçlama firmalarından! “Bayer Koruma Programı” üyesi olmasıyla kalitesini kanıtlayan Tekniktürk’ün deneyimli ve uzman teknisyenleri ile hamam böceği probleminizi garantili bir şekilde çözebilirsiniz.

Hamam Böcekleri İnsan Sağlığını Nasıl Tehdit Eder?

Hamam böceği, zararları bakımından sağlığı tehdit eden bir haşere türüdür. Kimse yakınında hele de evinde hamam böceği olsun istemez. İğrenç ve tiksindirici bulunan hamam böceklerinin kendi dışkılarını ve birbirlerinin ölülerini bile yediklerini düşündüğümüzde bu algının oluşması hiç de şaşırtıcı değildir. Hamam böceklerinin kan emici olmamaları zararlı olmadıkları anlamına gelmez. Hamam böcekleri sadece kötü bir görünüme sahip değiller, bulaştırdıkları hastalıklarla da son derece zararlı ve tehlikeliler.

Hamam böceğinin zararları nelerdir?

Hamam böceklerinin zararları hem ruhsal hem de bedenseldir. Evinizde hamam böceği varsa neden profesyonel bir ilaçlama firmasına başvurmanız gerektiğini hamam böceklerinin zararlarını öğrenerek daha ciddi bir şekilde idrak edebilirsiniz.
  • Hamam böcekleri ile beraber yaşamanın iticiliği: Hamam böcekleri görüntü olarak bile tiksindiricidirler. Çocuklarınızla ve evcil hayvanlarınızla birlikte yaşadığınız bir evin hijyenik olması gerekir. Elinizi attığınız her yer kendi dışkısını yiyen veya lağımdan biraz önce çıkmış bir hamam böceğinin gezdiği yer olabilir. Hamam böceği görme bu ve bunun gibi sebeplerle bazı kişilerde psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Ya bebeğinizin uyurken tavandan suratına hamam böceği düşerse?
  • Hamam böcekleri hastalık bulaştırırlar: Bakteri, protozoa ve virüsler hamam böceklerinin vücutlarında bulunmuştur. Hamam böcekleri salgıladıkları kötü kokular, etrafa bıraktıkları salgılar ve dışkılarla hastalıkları ve mikropları da çağırırlar. Örneğin oryantal hamam böcekleri çöpten ve çürümüş yiyeceklerden beslendikleri için bacakları ve vücutlarıyla buralardan aldıkları mikropları temiz bir yüzeye de taşırlar. Amerikan hamam böcekleri ishal, dizanteri, cüzzam, veba gibi bulaşıcı hastalıkları bulaştırır. Alerjilere ve astıma dahi yol açabilirler. Alman hamam böcekleri de astım ve tifo gibi hastalıklara yakalanma risklerini arttırmaktadır.
  • Hamam böcekleri alerji sebebidir: Özellikle büyük metropollerde yapılan araştırmalara göre; alt yapısı sağlam olmayan, daha yoksul kentsel bölgelerde yaşayan çocukların astıma yakalanmaları ile hamam böceklerinin arasında doğru orantı olduğu tespit edilmiştir. Hamam böceği istilalarının fazla olduğu yerler alerjik rahatsızlıkların da çok daha fazla görülebileceği yerler demektir.
  • Hamam böcekleri beslenme bozukluklarına ve gıda zehirlenmesine neden olurlar: Nişastalı yiyecekler, tatlılar ve et hamam böceklerinin en sevdiği yiyecekler olsa da bir hamam böceği asla aç kalmaz, gerekirse yere düşen bir saçı, kendi dışkısını, hatta arkadaşının ölüsünü bile yiyebilir! Evde açıkta kalan yiyeceklere de kokusunu, salgısını, dışkısını ve dolaştığı pis yerlerdeki mikropları bulaştırarak hem yiyeceklerin yapısını bozar hem de etrafa mikrop saçar. Ağzı açıkta kalmış bir meyve tabağının üzerinden, gece siz uyurken kaç tane hamam böceğinin dolaştığını ve o meyvenin tadına baktığını asla bilemezsiniz.
Evinizdeki hamam böceklerini kesin bir şekilde yok etmek için “Bayer Koruma Programı” üyesi, Sağlık Bakanlığı onaylı kalite belgelerine sahip Tekniktürk’e başvurabilirsiniz. Profesyonel bir yardımın güvenilirliği gibisi yok!

Hamam Böceği Yumurtası Nasıl Olur?

Zor yaşam koşullarına dayanıklı ve bağışıklık sistemi oldukça güçlü birer haşere olan hamam böceklerinin farklı türleri bulunur. Bu yüzden de hamam böceği yumurtasının her türe göre şekli de gelişimi de değişkenlik gösterir. Hamam böceği, yumurtasını genellikle nemli, sıcak, kuytu ve ışık almayan yerlere bırakır.
Yumurtalar Ootheka denilen, dışı protein ile kaplı koruyucu keselerin içinde bulunur. Bazı dişi hamam böcekleri bu keseleri dışarıda bir ortama bırakırken, bazıları da çatmalarına 1-2 gün kalana kadar yanlarında taşırlar.

Türlerine göre hamam böceği yumurtasının özellikleri

“Hamam böceği yumurtası nasıl olur?” sorusunu farklı türdeki hamam böceklerini inceleyerek cevaplamak daha doğru olur. Türkiye’de en çok görülen hamam böcekleri Alman hamam böceği, Amerikan hamam böceği, karafatma adıyla da bilinen oryantal hamam böceğidir.
Alman hamam böceği yumurtası: Alman hamam böceklerinin yumurtaları kahverengi bir görünüme sahiptir. Uzunlukları 6 ila 9 mm arasında değişir. Dişi Alman hamam böceği, yumurtalar çatlamadan 1-2 gün öncesine kadar yumurta keselerini beraberinde taşır. Yumurta keselerinin içinde 50’ye yakın yumurta olabilir. Yumurtaların erişkin bir Alman hamam böceğine erişme süresi yaklaşık 103 gündür. Alman hamam böceği yumurtaları farklı ısı ve ışık durumları gibi zorlu koşullara karşı fazlasıyla dayanıklıdırlar.
Amerikan hamam böceği yumurtası: Dişi Amerikan hamam böcekleri yumurta keselerini yanlarında taşımaz, genellikle sıcak ve nemli yerlere bırakırlar. Kırmızımsı kahverengi ya da koyu kahverengi görünümleri olan Amerikan hamam böceği yumurta keselerinin boyu yaklaşık 38 mm, yumurtalar ise 8 mm uzunluğundadır. Bir yumurta kesesinin içerisinden yaklaşık 15 adet yumurta çıkar.
Oryantal hamam böceği (karafatma) yumurtası: Oryantal hamam böceği yumurta keseleri koyu kırmızımsı kahverengi ve hafif şişirilmiş bir görünüme sahiptir. Yumurtalara yaklaşık 8 ila 10 mm uzunluğundadır. Dişi oryantal hamam böceği ömrü boyunca yaklaşık 8 tane yumurta kesesi üretir ve bu keselerin içindeki yumurta sayısı yaklaşık 16’dır. Dişi oryantal hamam böcekleri yumurtalarını taşımazlar, olgunlaşmaları için nemli ve kuytu yerlere bırakırlar. Oryantal hamam böceği yumurtalarının erişkin bir hamam böceğine dönülme süresi, diğer hamam böceği türlerine göre uzun sürer. Mevsimlere göre de değişen gelişim süresi ortalama 600 günde tamamlanır.
Hamam böcekleri ölürken bile yumurta bırakabilirler. Zor koşullarda yaşayabildikleri gibi üremeleri de dış koşullardan çok fazla etkilenmeyecek şekilde gerçekleşir. Duvar çatlakları, kenar ve kuytu yerler, mobilyaların arkası, yatak altları gibi yerler hamam böceği yumurtalarının evlerdeki gelişim ortamlarıdır. Evinizdeki hamam böceklerinden kesin bir şekilde kurtulmanın yolu ise Tekniktürk’ün uzman teknisyenlerinin dünya standartlarındaki ilaçlarla ve teknolojik donanımla yapacakları ilaçlamadır.

Tüm marmara bölgelerine dezenfeksiyon ve ilaçlama hizmeti vermekteyiz. Tüm ilçelerde uygulayıcı ekiplerimiz daima hazır bulunmaktadır. Dezenfeksiyon ve ilaçlama çalışmalarımız hakkında daha detaylı bilgi ve Randevu almak için bizi 7/24 0530 575 4173 numaralı telefonumuzdan arayabilir, WhatsApp üzerinden yazabilir veya sms atabilirsiniz.